pmc-hoeksche waard logo

Oedeemtherapie

 
Het lymfestelsel is belangrijk voor de afweer van infecties en het opruimen van afvalstoffen uit de weefsels. Bovendien zorgt het ervoor dat het vochtgehalte in de weefsels in evenwicht blijft. Raakt dit stelsel uit balans door verwijdering of beschadiging van lymfeklieren, dan kan de afvoer van lymfevocht stagneren. Er ontstaat lymfoedeem als andere klieren dit niet over kunnen nemen.

Lymfoedeem kan behandeld worden bij sportblessures, na operaties aan gewrichten, bij aangeboren ziektebeelden van de lymfevaten en andere chronische ziektebeelden. De groep lymfepatiënten omvat ook een deel van de oncologische ziektebeelden.

Met handgrepen voor vochtverplaatsing, zwachtelen, lymfetaping en het dragen van aangepaste kousen wordt een zo goed mogelijke behandeling gegeven om dit lymfevocht te reduceren en/of in hardheid te verminderen. Verder is training en geven van informatie over het ziektebeeld een belangrijk onderdeel van het behandelplan.
De oedeem fysiotherapeut verbindt de normale standaard fysiotherapie met problemen die ontstaan bij oncologische ziektebeelden, waarbij de oedeemtherapie maar een klein onderdeel is. Op de voorgrond staat hier het behouden van de kwaliteit van leven, ook in de palliatieve fase.
 
Voor oedeemtherapie kunt u terecht bij de volgende teamleden:
Joke van der Vlis-van der Zouwen en Tootje Revelman-Vas