pmc-hoeksche waard logo

Valpreventie

 
Het valpreventieprogramma 'Vallen Verleden Tijd', waarbij balans en coördinatie geoefend worden, is door het RIVM aangewezen als een bewezen effectieve training om het risico op valongevallen en de daarbij komende gevolgen te verminderen.

Vallen vormt voor veel ouderen een belangrijk gezondheidsprobleem en kan er ondere voor zorgen dat ze niet langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Eén op de drie ouderen valt minstens één keer per jaar, wat verschillende complicaties en behandelingen met zich meebrengt. Eén van de effectief bewezen beweeginterventies is het valpreventieprogramma Vallen Verleden Tijd, ontwikkeld door de Sint Maartenskliniek te Nijmegen.

Vallen Verleden Tijd is gericht op mensen die bang zijn om te vallen of in het verleden al eens gevallen zijn en het verbeteren van de balans, coördinatie en conditie. Het valpreventieprogramma ‘Vallen Verleden Tijd’ is een cursus die bestaat uit 10 bijeenkomsten van 1,5 uur, welke verdeeld zijn over vijf weken. Zo heeft u twee bijeenkomsten per week gedurende vijf weken lang. Tijdens de cursus worden verschillende oefeningen uitgevoerd, waarbij coördinatie, balans en valtechnieken (veilig leren vallen en weer opstaan) geoefend worden. De cursus wordt begeleid door een fysiotherapeut en een bewegingsagoog. Beide professionals hebben affiniteit met ouderen en zijn specifiek opgeleid om het valpreventieprogramma te begeleiden.
 
De eerste drie cursussen zijn inmiddels met succes afgerond.
De kosten voor deelname aan de cursus zijn € 200,- per persoon, inclusief intake en evaluatie. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt (een deel van) de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’. Deze vergoeding is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Voor meer informatie of voor inschrijving kunt u contact met ons opnemen.